Marka

Bin bir emekle ortaya çıkardığınız ürününüzü ve markanızı tescil ettirmediğiniz sürece onun üzerinde tam hak sahibi olmadığınızı bilmeniz gerekmektedir.

MARKA TESCİLİ

Rekabet unsurlarının ve piyasa aktörlerinin çoğaldığı, küresel kavramların önem kazandığı günümüz ticaretinde marka, ürün ve hizmetler için en önemli ayırt edici unsur olarak öne çıkmaktadır. Kalite ve süreçlerin neredeyse tamamen standartlaştığı ticaret ortamında ürün ve hizmetler ancak markalarıyla ve imajlarıyla birbirinden ayırt edilebilmektedir. Bu rekabetçi ortamda markayı korumanın yegâne yolu ise onu tescilletmektir. Bin bir emekle ortaya çıkardığınız ürününüzü ve markanızı tescil ettirmediğiniz sürece onun üzerinde tam hak sahibi olmadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Oluşturulmuş markayı tescil ettirmek, marka üzerinde yasalar ile korunan çok çeşitli haklar sağlar. Tescilli marka sahibi olarak ürün veya hizmetinizle ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların başkaları tarafından kullanılmasını engelleyebilir böylece güvenilir ürününüzün, kalitesiz taklitleri tarafından itibarının zedelenmesinin önüne geçebilirsiniz. Bu sayede pazar payınızı da tüketici kitlenizi de korumuş olursunuz. Unutulmamalıdır ki tescil ettirmediğiniz markanızı bir başkası her an kendi adına tescil ettirebilir ve oluşturmuş olduğunuz itibara rahatsız edici bir biçimde ortak olabilir. Bu noktadan sonra marka üzerinde hak iddia etmek daha masraflı ve meşakkatli bir davalar ve mahkemeler süreci gerektirecektir. 

  • Marka Nedir ?
  • Marka Neden Önemlidir ?
  • Marka tescil süreci nasıl işler?
  • Marka ve Ticari Ünvanlar Arasındaki fark nedir ? 
  • Marka Türleri
  • Başvuru Belgeleri

Evrim Patent olarak marka tescil işlemlerinizle ilgili, marka sorgulamadan başlayarak tescil, izleme ve yenilemeye kadar tüm aşamalarda sizlerin hizmetinizdeyiz.

Markanızı tescil ettirmek istiyorsanız lütfen bize danışın zira önemli tavsiyelerimiz var;

  • Marka Sorgulama yapalım

Kullanmakta olduğunuz veya tescil ettirmek istediğiniz markanın mutlaka sorgulanması gerekmektedir. Marka sorgulama, o markanın daha önce başkası tarafından tescil edilip edilmediğinin araştırılması ve tescile uygunluğunun değerlendirilmesidir. Bu analiz işlemi yapılmadan tescil başvurusunda bulunmak, önceden tescil edilmiş olması veya tescilli bir markaya çok benzemesi sebebiyle Türk Patent ve Marka Kurumu nun başvurunuzu reddetmesiyle sonuçlanabilir. Bu da yaptığınız harcamanın ve zamanınızın boşa gitmesi anlamına gelecektir. Marka Tescil ettirmek için bizi arayın veya iletişim formunu doldurun. Hemen sizin için araştırma yapalım.

  • Markanızın Sınıfını Belirleyelim

Marka tescilleri, uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş, ürün ve hizmetleri kategorik ve detaylı şekilde kapsayan toplam 45 sınıf altında yapılır. Bir marka, tercih edilen ürün veya hizmet sınıflarında tescil edilir. Sınıf tercihi tek bir sınıf olabileceği gibi tüm 45 sınıf kapsamında da olabilir. Tescil ettirmek istediğiniz markanın, üzerinde kullanmak istediğiniz ürün veya hizmete göre sınıfının belirlenmesi en önemli adımdır. Ürettiğiniz ürün veya hizmeti kapsamayan sınıfta alınacak tescil esasında işinize yaramayacak ve ürün veya hizmetinizi korumayacaktır. Unutmayın! Markanın koruma hakkı, öncelikle başvurulduğu sınıf kapsamındaki ürün veya hizmetler için geçerlidir. 

Tescil için bize danışmanız halinde en uygun sınıfın belirlenmesi ve buna göre başvuru yapılarak ürününüzü gerçekten koruyacak bir tescil alınması konusunda uzman görüşümüz hizmetinizdedir.

  • MARKA NEDİR ?

Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.(6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu)

Bunların yanında logo ve sloganlar da marka gibi tescil edilebilir. 

Yasal tanımda da belirtildiği gibi, marka ürün ve hizmetlerinizi diğerlerinden ayırt etmeye yarar, ayrıca benzerlerini engellemenize yardımcı olur. Söz konusu koruma ise marka hakkını alma yoluyla kullanılabilir. Marka hakkına sahip olmanın yolu ise markayı tescil ettirmekten geçer. Tescil edilmemiş marka üzerinde iddia edilebilecek haklar yasal anlamda da oldukça sınırlıdır. Dolayısıyla, kullanmakta olduğunuz markanın tescil edilmesi, ileride telafisi zor veya imkânsız hak kayıplarınızın önlenmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.

Türkiye sınırları içerisinde markaların tescil edilmesi konusunda tek yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu dur. Kurum, ilgili kanunlardan yetki alarak kurulmuş, Tescil Başvurusu ve sonrası işlemler için talepleri kabul eden yegane yetkili mercidir. Ülkemizin taraf olduğu Madrid Anlaşması, Paris Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler gereği TÜRKPATENT aynı zamanda diğer yabancı devlet kurumlarınca da uluslararası alanda tanınan ve işlem yetkisi olan bir kurumdur. Tüm dünya devletlerinin patent kurumlarının çatı kuruluşu olarak tanımlayabileceğimiz ve WIPO olarak adlandırılan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne TÜRKPATENT aracılığıyla başvuruda bulunarak markanızı yurtdışında da tescil ettirebilirsiniz.

– MARKA NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Markanın en önemli işlevi bir ürün veya hizmeti diğerlerinden ayırmak olduğuna göre, iyi oluşturulmuş bir markanın akılda bırakacağı imaj, tüketici açısından bir farkındalık oluşturarak benzer ürünlerin içinden kolayca ayırt edilmesini sağlayacaktır. Bu da markanın, ürünü pazarlamada sağlayacağı belirgin kolaylıktır. Tüketici tarafından ayırt edilip kullanılan ürün eğer yeterli memnuniyeti sağlıyorsa zaman içerisinde söz konusu markalı ürüne karşı güven hissi oluşacağı ve bunun da müşteri kitlesi oluşturarak ürünün ve markanın itibarını yükselteceği açıktır.

Dünya çapında tanınmış markaları göz önünde bulundurduğumuzda iyi yönetilmiş markaların, ürünün de önüne geçtiğini ve markanın ayrı bir finansal ve kurumsal varlık haline geldiğini görmek mümkündür. Bu anlamda marka belki de şirketin diğer finansal varlıklarından bile daha değerli ayrı bir varlık halini almaktadır. İtibarı yükselmiş ve kabul gören bir marka ileriki safhalarda müşteri çekmenin yanı sıra yeni ortak ve yatırımcı potansiyeli sağlayarak firmaların büyüme ufkunu da genişletecektir. İtibarı yükselmiş bir marka, kullanım hakları sözleşme ile devredilebileceği için firmalara ek finansal kaynak sağlar. Franchising ve imtiyaz yoluyla alınan ücretler firmaların bilançosunda önemli bir kalem oluşturmaktadır. 

Uluslararası çapta faaliyet gösteren birçok ticari kurum artık ürün ve hizmet alımlarında talep ettikleri ürünlerin markalarının tescilli olması koşulunu benimsemektedirler. Bu, küreselleşen ticarette, devletlerin yetkili kuruluşları tarafından tescil edilmiş markalara sahip ürünlerin talep gördüğünü göstermektedir. Uluslararası ticaretin korunması ve düzgün işlemesi için oluşturulmaya ve entegre edilmeye çalışılan sınai hakların korunmasına dair standart mevzuat tüm dünya çapındaki ticari kurumlar için önem arz etmektedir. Zira satışını yapacakları ürün ve hizmetin başkalarının marka ve patent haklarını ihlal etmediğinden emin olmak firmaların önceliği haline gelmiştir. Bu bağlamda, tüm standartlara uygun ve kaliteli olarak üretmiş olduğunuz ürün veya hizmetinizi, sadece markası tescilli olmadığı için bile bazı uluslararası platformlarda pazarlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Tüm bu gerçekler ışığında, hizmet veya ürününüz üzerinde hak sahibi olmanın ve bu hak kapsamında her türlü tasarrufta bulunmanın, kullanma, koruma, pazarlama gibi faaliyetleri özgürce gerçekleştirmenin ön koşulunun markayı tescilletmek olduğu açıkça ortadadır.

  • MARKA VE TİCARİ ÜNVAN ARASINDAKİ FARKLAR 

Bir işletmenin ticari ünvanının ticaret sicilinde tescilinin, aynı anda o ünvana marka koruması da sağladığı inanışı yanlıştır. Ticaret ünvanları ve markalar farklı kavramlardır. 

Ticaret ünvanı şirketinizin adını ve yasal yapısını tanımlayan isimlerdir, örneğin ABC Metal Sanayi LTD.ŞTİ. gibi. Bu ünvan şirketinizin diğer şirketlerden ayırt edilmesini sağlar ve kayıtlı olduğunuz ilin ticaret odasının yetkili olduğu coğrafi sınırlar içerisinde aynı ünvanla başka şirket kurulmasını engeller. Marka ise, şirketinizin ürün veya hizmetlerini ayırt etmeye yarayan işaret veya isimlerdir. Örneğin şirket ünvanı ABC Metal Sanayi LTD.ŞTİ. olan firma, ürettiği ve sattığı ürünlerin markasını ABC olarak koymak ve korumak için ayrıca ABC ismini marka olarak da tescil ettirmek durumundadır. Kısacası, tescil ettirilmiş olan ticaret ünvanı, ürün ve hizmetler için aynı anda marka tescili ve koruması da sağlamaz. Tescilli markanın bir diğer özelliği de ulusal çapta koruma sağlamasıdır. Yerel koruma sağlayan Ticari ünvanın tersine, marka tescilinin koruması tüm ülke çapında geçerlidir. Hatta mevcut marka tescilinizin etki alanını yurtdışı başvurusu yaparak global çapta genişletebilirsiniz.

  • MARKA TÜRLERİ

Marka, türlerine göre dört başlık altında toplanır. Bunlar:

1-      Ticaret Markası: Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işarettir. Örnek ; ( ÜLKER, BMW, NIKE)

2-      Hizmet Markası: Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir. Birden fazla gerçek veya tüzel kişiler birlikte kullanmak istedikleri markayı ticaret markası ve/veya hizmet markası olarak ad ve unvanlarıyla birlikte yazarak tescil ettirebilirler. Örnek ; ( THY, BRITISH AIRWAYS, ARAS KARGO)

3-      Ortak Marka: Üretim, ticaret, hizmet işletmelerinden oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir.          Örnek ; ( VISA)

4-      Garanti Markası: Marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini,  üretim usullerini,  coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işarettir. Örnek ; (TSE, WOOLMARK,  ISO-EN 9000) 

  • MARKA OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Marka ismi orijinal olmalı, tescilli başka bir markaya benzememeli, taklit izlenimi vermemelidir.

Hedef kitlesi seçilerek marka tercih edilmelidir. Mümkünse özgün bir logoya sahip olmalıdır.

Marka akılda kalıcı olmalı, kısa, yazımı ve basımı her türlü reklam araçlarına uygun olmalıdır.

Uluslararası pazara çıkacaksa ilgili dillerde anlamı uygun olmalı, uygunsuz ikinci anlamı olmamalıdır.

Faaliyet gösterilecek ülkelerde başka şirketlerin markalarına benzer olmamalıdır.

  • MARKA NASIL TESCİL EDİLİR

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre ülkemizde her türlü markayı tescil etmekle yetkili tek kurum Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. İlgili kanunlardan aldığı yetkiyle kurulan ve faaliyetlerini yürüten kurum, her türlü marka tescil işlemleri için başvurulacak tek adrestir. Türk Patent uluslararası alanda da Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden ve tanınan, uluslararası başvuruların yapılabileceği yetkili kurumdur. Kurum, başvuru işlemlerini inceleyip markaları tescil etme hizmetinin yanı sıra, tescili veya başvurusu yapılan markaların sicil kayıtlarını yapma ve arşivleme işlemini de yerine getirmektedir. Buna göre, tescil ettirilmek istenen markayla ilgili gereken belgeler hazırlanılarak şahsen veya bu işlemleri sizin adınıza yapabilecek yetkili bir danışman firma aracılığıyla kuruma başvurulur. İlgili mevzuata göre kurum gerekli inceleme ve prosedürleri tamamlayarak markanın tesciline veya reddine karar verir. Bir marka için başvuru yapıldığı anda marka koruması otomatik olarak başlar, tescille sonuçlanması halinde de tescil belgesi düzenlenerek 10 yıl süreyle koruma devam eder. Koruma süresi sonunda tekrarlayan onar yıllık süreler halinde koruma uzatılır. Tüm bu işlemler yıllık olarak tebliğlerle belirlenen harç ve ücretlere tabidir.

  • MARKA TESCİL SÜRECİ NASIL İŞLER?

Bir markanın tescil işlemi, başvurudan itibaren 8 ayı bulan bir süreçte gerçekleşir. Süreç şu şekilde işler;

  • Gerekli belgelerle kuruma başvuru yapılır.
  • Kurum başvuruyu şekli inceleme, benzerlik araştırması gibi süreçlerden geçirir.
  • İnceleme sonucu marka reddedilir veya başvuru, periyodik olarak yayınlanan resmi marka bülteninde yayına çıkar.
  • Başvuru şartlarını sağlayan ve reddedilmeyen marka 2 ay yayında kalarak ilgili üçüncü tarafların olabilecek itirazları beklenir.
  • İtiraz gelmesi halinde itirazla ilgili süreçler başlar. İtiraz gelmemesi halinde ise markanın tesciline karar verilerek başvuru sahibine bilgi verilir.
  • Son olarak ise tescil belgesi ile ilgili işlemler gerçekleştirilerek markanın tescili tamamlanmış olur.
  • Tescili yapılmış ve belgesi düzenlenmiş markalar onar yıllık sürelerle yenileme işlemleri yapılarak korunur.

Marka tescil işleminin safhalarının çokluğu, detaylı bilgi gerektirdiği, süreç boyunca karşılaşılabilecek itiraz ve enstitü talepleri göz önüne alındığında, tüm bu sürecin profesyonel yardım alınarak yürütülmesinde büyük fayda vardır. Başvurusu yapılacak markanın hizmet veya ürün sınıflarının doğru belirlenmesinden itibaren diğer işlem noktalarının ve zorunlu sürelerin takibinin profesyonel danışman aracılığı ile yapılması, tescilin tam hedeflendiği şekilde ve kısa sürede aksamadan tamamlamasını sağlayacaktır. Aksi halde ise yapılan her bir hatanın enstitü tarafından bildirimi ve gereken doğru adımların atılması, tescil sürecinin aylarla ifade edilen sürelerde uzamasına veya tescilin işlemden kaldırılmasına sebep olabilir.

Evrim patent markanızla ilgili tüm tescil başvurusu ve tescil sonrası işlemleri sizin adınıza güvenilir ve şeffaf bir şekilde takip eder, her aşamada sizi derhal bilgilendirir ve gerekli adımların neler olduğu konusunda yol gösterir.

  • MARKA TESCİLİNDE SINIF KAVRAMI

Markalar tescil edildiklerinde her türlü ürün veya hizmet için koruma sağlamazlar. Kanunlarımıza göre Marka Tescil Başvurusu, uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş ürün ve hizmet sınıflarına göre yapılır. Tebliğlerle ilan edilen Sınıf listeleri, ürün ve hizmetleri 45 sınıf içinde toplamaktadır. Tescil edilecek markanın üzerinde kullanılacağı ürün veya hizmeti kapsayan sınıfta veya farklı ürünleri de kapsayan sınıflarda başvuru yapılır. Burada önemli olan husus hangi ürün veya hizmet söz konusuysa ona uygun sınıfın başvuruda seçilmesidir. Aksi takdirde alakasız bir sınıf seçilebilir ve ürününüz koruma kapsamı dışında kalabilir ve tesciliniz işinize yaramaz bir sınıfta yapılmış olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi söz konusu sınıflar sadece ürünler için geçerli değildir. Çeşitli hizmet türleri de sınıflar altında toplanmıştır. Örneğin Restoran işletmeciliği veya kuru temizleme hizmetleri gibi hizmetler de bu sınıflar kapsamında mevcuttur. Evrim Patent’e danışmanız halinde ürününüze en uygun sınıfı sizin için uzmanlarımız belirleyecektir.

  • BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Markalar şahıslar veya şirketler adına tescil ettirilebilir. Tescil başvurusu hızlı ve basit bir işlemdir. Başvuru yapmak için kanunen gerekli belgeler şunlardır;

  • Başvuru sahibi gerçek kişi ise kimlik fotokopisi ve adres bilgileri
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise Vergi levhası bilgileri 
  • Tarafımızdan temin edilen imzalı onaylı özel vekaletname
  • Tescil edilecek markanın varsa, dijital ortamda logosu veya örneği
  • Markanın üzerinde kullanılacağı ürün veya hizmetlerin listesi
  • MARKA İLE İLGİLİ DİĞER HİZMETLERİMİZ
  • Marka İtiraz Süreçleri Takibi

Başvurusu yapılmış ve yayına çıkmış Marka başvurunuza, iki aylık yayın sürecinde, daha önce tescilli benzer marka sahibi üçüncü taraflar itiraz etme hakkına sahiptirler. Herhangi bir itiraz gelmesi durumunda başvuru sahibine haber verilerek, gelen itiraza karşı görüş bildirimi, savunma işlemi Marka Vekillerimiz tarafından titizlikle yapılır ve itiraz süreci takip edilir.

  • Marka İzleme

Başvurusu sizin adınıza yapılmış veya tescil edilmiş markanızla aynı veya benzer marka başvurularının üçüncü kişiler tarafından sonradan yapılması halinde, sonraki başvuruya itiraz etme hakkınız mevcuttur. Başvuru aşamasındaki veya tescilli markanızı korumak ve taklitlerinin tescil almasını engellemek için, Marka İzleme hizmetimizden yararlanmanız büyük önem taşımaktadır. Evrim Patent olarak, her ay düzenli olarak yayımlanan Marka Bültenini titiz bir şekilde takip ediyoruz ve markanıza benzer başvuru yapılması halinde derhal sizi bilgilendiriyoruz. Gerektiğinde üçüncü kişilerin yaptıkları başvurulara Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde itiraz dosyasını profesyonel şekilde düzenliyoruz. Böylece markanızla benzer sonraki markaların tescil almasını engelliyoruz. 

Kanunlara göre, tescilli bir marka sahibi, sonraki bir tarihte tescil edilmek istenen ve kendi markasına benzeyen üçüncü tarafların marka başvurularına itiraz etme hakkına sahiptir. Türk Patent Kurumu tarafından yayına çıkarılmış bir marka başvurusuna, SMK’da Nispi Red nedenleri olarak tarif edilen maddelere göre itiraz edilebilir. Eğer bir marka tesciline veya marka başvurusuna sahipseniz bu hakkı kullanabilirsiniz. Marka tescilinin maksadı, oluşturulmuş bir markanın sahibinin haklarının korunmasıdır. Söz konusu haklar, tescil veya başvurunuz var ise markanızın benzerlerinin veya taklitlerinin kullanılmasının engellenmesi şeklinde kullanılır. Bunu engellemenin yolu da yukarıda bahsedilen kanunlarla düzenlenmiş şekliyle benzer başvurulara itiraz edilmesidir. 

Bir markayı tescil ettirmekle markanızı tam koruma altına almış olmazsınız. Burada markayı koruma eylemi, sonradan yapılan ve markanıza benzer marka başvurularına itiraz ederek gerçekleşmektedir. Türk Patent Kurumu kanunlar gereği, sonradan yapılan ve önceki tarihte tescillenmiş bir markayla birebir aynı olan başvuruları kendiliğinden reddetmektedir. Ancak Kurumun kendi yaklaşımı çerçevesinde, birebir aynı olmayan fakat benzer marka başvurularını reddetmeden yayına çıkarabilmektedir. Bu noktada iş marka sahibine veya bizim gibi vekil firmalara düşmektedir. 2 aylık bu yayın süreci içerisinde söz konusu benzer marka başvurularına itiraz edilmekte ve neticesinde Reddedilmesi ve işlemden kaldırılması mümkün olmaktadır. Bu tür benzer marka başvurularının tescilli marka sahipleri tarafından tespit edilmesi pratikte çok zordur. Bunun için özel zaman ayrılması ve periyodik olarak yayınlanan Resmi Markalar Bülteninde sürekli araştırma yapılması gerekmektedir. 

Ticari hayatın günlük akışı ve yoğunluğunda bu işe vakit ayırması mümkün olmayan marka sahiplerine söz konusu Marka İzleme hizmetinin bizim gibi uzmanlar tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu soruna, Marka İzleme hizmetini sizin yerinize yaparak biz çözüm getirmekteyiz.

Türk Patent Kurumunun yeni marka başvurularını yayına çıkardığı ve üçüncü kişilerin görüşüne sunduğu, periyodik olarak yayınlanan Resmi Marka Bültenlerini sürekli incelemekteyiz. Tescilli markanıza çok benzeyen marka başvuruları yayına çıktığında sizi bilgilendirmekte, itiraz etmek istemeniz halinde uzman ekibimizle gerekli dosyayı oluşturarak sizin adınıza itiraz işlemini yapmaktayız. Deneyimli ekibimizce hazırlanan itiraz dosyasının çoğu Kurum tarafından haklı bulunarak itiraz ettiğimiz marka başvuruları iptal edilmektedir. Sizler de tescilli markanızı korumanın en etkili yolu olan Marka İzleme Hizmetimizden yararlanarak taklitlerinizin engellenmesini sağlayabilirsiniz.

  • Yurtdışı Marka Tescil başvurusu

Marka koruması ülkeseldir. Türkiye’de tescil ettirdiğiniz veya başvurusunu yaptığınız markanız sadece ülkemiz sınırları dahilinde korunmaktadır. Bunun yanında, Türkiye’de tescilli veya başvuru aşamasındaki markanızın aynısını, tarafı olduğumuz Uluslararası Anlaşmalara göre yurt dışında istediğiniz ülkelerde de tescil ettirebilirsiniz. Tercih ettiğiniz ülkelerin belirlenmesi, o ülkelerde markanızın müsait olup olmadığının araştırması tarafımızca yapılmaktadır. Müsait olan ülkelere, WIPO üyesi ve Madrid Anlaşmasına taraf olması kaydıyla, marka tescil başvurusu bizler tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir.

  • Marka Tescil Belgesi Talep İşlemleri

TÜRKPATENT’e yapılmış olan marka başvurunuzun, yayım, itiraz ve diğer tüm süreçleri tamamlandığında tesciline karar verilir. TÜRKPATENT tescil kararını ve ödeme talebini vekiliniz olarak bizlere iletir. Bu noktada, Tescil Belge Ödemesi nin yapılması gerekmektedir. Bizler vekiliniz olarak Tescil Kararını size bildirmekte ve ödemenin yapılmasını sağlamaktayız. Tescil Ödemesi yapılan başvuru için TÜRKPATENT tarafından Tescil Belgesi düzenlenmekte ve Tescil süreci sonlanmaktadır. 

  • Marka Yenileme İşlemi

Tescili edilmiş bir marka on yıl süreyle korunmaktadır. Kanun’a göre her on yılda bir, bildirim yapılmaksızın, tescilli markanın yenileme ücreti ödenerek korumasının uzatılması gerekmektedir. Tescilli Markanızın yenileme süreleri tarafımızdan titizlikle takip edilmekte ve zamanı geldiğinde sizlere bildirilerek uzatılması sağlanmaktadır.

  • Adres, Ünvan ve Nev-i değişikliği İşlemleri

TÜRKPATENT e yapılan başvuruların sahip bilgileri yine TÜRKPATENT siciline kaydedilerek korunmaktadır. Şahıs veya Şirket Tüzel Kişiliği’ ne ait Adres, Unvan, ve Nevi bilgilerinde değişiklikler olması durumunda, söz konusu değişikliklerin de TÜRKPATENT’e bildirilerek gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Tüm bu değişiklik işlemleri sizin adınıza tarafımızca ivedilikle yapılmaktadır.

  • Marka Devir ve Lisans işlemleri

Tescilli veya başvuru aşamasındaki markanız, diğer tüm mülkiyet hakları gibi şekli işlemlere tabidir. Markanızı başkasına devredebilir, iptal edebilir veya üçüncü kişilere lisans vererek kullandırabilirsiniz. Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, yapılan devir ve lisans işlemlerinin geçerli olabilmesi için TÜRKPATENT siciline kaydedilmesi gerekmektedir. Her türlü şekle tabi işlemleriniz TÜRKPATENT’e bizler tarafından bildirilerek sicile kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir.