Tasarım

Ortaya konulan yeni bir ürün patentle korunabileceği gibi, görsel unsurlarıyla tasarımı da koruma altına alınabilmektedir.

ENDÜSTRİYEL TASARIM 

Gelişen teknoloji ve üretim imkanlarının yanı sıra pazarlama faaliyetlerinin artması, üreticilerin tüketicilere yeni ürünleri daha hızlı şekilde sunmalarına imkan sağlamaktadır. Alım gücünün ve beğenilerin artması, tüketicilerin de taleplerinin hızlı şekilde değişmesi ve artmasına sebep olmaktadır.

Artan tüketici taleplerine cevap vermek için üreticiler sundukları ürünleri teknolojik olarak geliştirmenin yanı sıra tasarımlarını da sürekli yenilemektedirler. Ortaya konulan yeni bir ürün patentle korunabileceği gibi, görsel unsurlarıyla tasarımı da koruma altına alınabilmektedir. Bir diğer açıdan, patent hakkıyla korunmayan bir ürün üretiyorsanız, söz konusu ürünün kendinize ait tasarımını tescilleterek koruma altına alabilirsiniz. Örneğin, otomobil üreticileri, kendi buluşları olan teknolojik yenilikleri patentle korudukları gibi, ürettikleri her yeni modelin tasarımını da ayrıca tescilletmektedirler. Yeni nesil ticari yaklaşımlar ve üretim stratejileri, artık tamamen tüketici beğenileri ve ilgi görecek tasarımlar oluşturmak üzerine şekillenmektedir. Çoğu zaman tüketicilerin yalnızca tasarımı ve görsel özelliklerine göre ürünleri tercih ettikleri bir ticari gerçektir. Teknolojik olarak yenilik sunmayan bir ürününüz yalnızca tasarımı sayesinde bile benzerlerinden öne çıkabilmektedir. Fikri bir üretim olan tasarım, her tür endüstriye dair ürünlerin görsel özellikleri anlamında tescille korunabilmektedir. Mağaza dizaynından yeni bir çaydanlık modeline kadar geniş bir yelpazede tasarımlar tescil edilebilir. 

Kendinize ait tasarımın haklarını tescil ettirerek koruyabilirsiniz. Ülkemizde tasarımların tescil edilebilmesi için başvuruları kabul eden yetkili kurum Türk Patent Ve Marka Kurumu’dur. Diğer fikri ve sınai haklarda olduğu gibi tasarımların da koruması ülke sınırları içerisinde geçerlidir ancak istenildiğinde yurtdışında da tescil edilebilmektedir. 

Bir endüstriyel tasarımın tescil edilerek korunması ile hak sahibi, inhisari haklara sahip olur. Bu sayede üçüncü kişiler tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın bu tasarımları üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçla kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz. 

  • ENDÜSTRİYEL TASARIM NEDİR ?

Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçası üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder. Bir fikir ürünü olan bu tasarımların yasal bir zeminde koruma altına alınması endüstriyel tasarım tescili ile mümkündür. Tasarımların tescil edilebilmesi için öncelikle “ürün” tanımına uymaları gerekmektedir. Kanunda “ürün” bilgisayar programları ve yarı iletkenlerin topografyaları hariç olmak üzere; endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra bileşik bir sistem veya bunu oluşturan parçaları, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin veya sunuşun bir arada algılanabilen bileşimleri, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri içine alan geniş bir tanıma sahiptir.

  • ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİL KRİTERLERİ

Bir tasarımın tescil edilebilmesi için Kanunla belirlenen bazı kriterleri taşıması gerekmektedir. İnsan duyularıyla algılanabilmesi şartıyla, tasarımın bir ürünün tümüne veya bir kısmına ait, yeni ve ayırt edici olması gerekmektedir.

  • YENİLİK ;

Bir tasarım başvuru tarihinden veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya; sergileme, yayımlama, ticari şekilde piyasaya çıkarma, kullanma, tanıtım gibi faaliyetlerle sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir. Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorsa aynı kabul edilir.

  • AYIRT EDİCİLİK;

Endüstriyel tasarımın görsel olarak, bilinen diğer tasarımlardan belirgin bir farklılığa sahip olması, ayırt edici niteliğe sahip olması anlamına gelir.

Yukarıda sayılan özelliklere sahip tasarımlar Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularak tescil ettirilebilir.

  • ENDÜSTRİYEL TASARIM NASIL TESCİL EDİLİR?

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre ülkemizde her türlü Endüstriyel Tasarımı tescil etmekle yetkili tek kurum Türk Patent ve Marka Kurumu dur. Kurum, uluslararası alanda da Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden ve tanınan, uluslararası başvuruların yapılabileceği yetkili kurumdur. Başvuru dosyalarını inceleyip Tasarımları tescil etme hizmetinin yanı sıra, tescili veya başvurusu yapılan tasarımların sicil kayıtlarını yapma ve arşivleme işlemini de yerine getirmektedir. Buna göre, tescil ettirilmek istenen tasarımlarla ilgili gereken belgeler hazırlanılarak şahsen veya bu işlemleri sizin adınıza yapabilecek yetkili bir danışman firma aracılığıyla Kuruma başvurulur. İlgili mevzuata göre kurum gerekli inceleme ve prosedürleri tamamlayarak Tasarımın tesciline veya reddine karar verir. Bir tasarım için başvuru yapıldığı anda koruma otomatik olarak başlar, tescille sonuçlanması halinde de tescil belgesi düzenlenerek beş yıl süreyle koruma devam eder. Koruma süresi sonunda tekrarlayan beşer yıllık süreler halinde en fazla yirmi beş yıla kadar koruma uzatılır. Tüm bu işlemler yıllık olarak tebliğlerle belirlenen harç ve ücretlere tabidir.

  • ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİL SÜRECİ NASIL İŞLER?

Bir tasarımın tescil işlemi, başvurudan itibaren 6-8 ayı bulan bir süreçte gerçekleşir. Süreç şu şekilde işler;

  • Gerekli belgelerle Kuruma başvuru yapılır.
  • Kurum başvuruyu şekli inceleme sürecinden geçirir.
  • İnceleme sonucu tasarım reddedilir veya başvuru, periyodik olarak yayınlanan resmi tasarımlar bülteninde yayına çıkar.
  • Başvuru şartlarını sağlayan ve reddedilmeyen tasarım 3 ay yayında kalarak ilgili üçüncü tarafların olabilecek itirazları beklenir.
  • İtiraz gelmesi halinde itirazla ilgili süreçler başlar. İtiraz gelmemesi halinde ise tasarımın tesciline karar verilerek başvuru sahibine bilgi verilir.
  • Son olarak ise tescil belgesi ile ilgili işlemler gerçekleştirilerek tasarımın tescili tamamlanmış olur.
  • Tescili yapılmış ve belgesi düzenlenmiş tasarımlar beşer yıllık sürelerle yenileme işlemleri yapılarak korunur.

Tescil işlemlerinin safhalarının çokluğu, detaylı bilgi gerektirdiği, süreç boyunca karşılaşılabilecek itiraz ve enstitü talepleri göz önüne alındığında, tüm bu sürecin profesyonel yardım alınarak yürütülmesinde büyük fayda vardır. Başvuru sonrası yapılacak diğer işlem noktalarının ve zorunlu sürelerin takibinin profesyonel danışman aracılığı ile yapılması, tescilin tam hedeflendiği şekilde ve kısa sürede aksamadan tamamlamasını sağlayacaktır. Aksi halde ise yapılan her bir hatanın Kurum tarafından bildirimi ve gereken doğru adımların atılması, tescil sürecinin aylarla ifade edilen sürelerde uzamasına veya tescilin işlemden kaldırılmasına sebep olabilir.

Evrim Patent tasarımlarınızla ilgili tüm tescil başvurusu ve tescil sonrası işlemleri sizin adınıza güvenilir ve şeffaf bir şekilde takip eder, her aşamada sizi derhal bilgilendirir ve gerekli adımların neler olduğu konusunda yol gösterir.

  • BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Tasarımlar şahıslar veya şirketler adına tescil ettirilebilir. Tescil alınmak istenen tasarımı yapan kişiler mutlaka gerçek kişi şahıslar olacağından, başvuru sahibinin yanı sıra, tasarım sahiplerinin kimlikleri de mutlaka belirtilir. Başvuru yapmak için kanunen gerekli belgeler şunlardır;

  • Başvuru sahibi gerçek kişi ise kimlik ve adres bilgileri
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise Vergi Levhası bilgileri 
  • Tasarım sahibinin kimlik bilgileri
  • Tarafımızdan temin edilen özel vekaletname (noter tasdiği gerekmez)
  • Tasarıma ait görseller
  • Tasarımın tarif edildiği ve bizim tarafımızdan hazırlanan görsel anlatım

Yukarıda bahsi geçen başvuru eki doküman, sizlerle yapacağımız görüşmeler doğrultusunda, kanuni şekle uygun olarak detaylı bir şekilde tarafımızca hazırlanacaktır. Dosyanın siz müvekkillerimizin onayına sunulmasının ardından başvuru online olarak yapılacaktır.

  • TÜRKİYE’DE TESCİL EDİLMİŞ BİR TASARIM BAŞKA ÜLKEDE GEÇERLİMİDİR?

Endüstriyel tasarım koruması ülkeseldir. Türkiye’de alınmış bir tescil sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır. Başka ülkelerde de patent Tasarım tescil elde etmek istiyorsanız, her ülkeye ayrı ayrı başvuruda bulunabilir ya Lahey Anlaşması gereği uluslararası başvuru yapabilirsiniz. Tüm yurtdışı başvurularınızı sizin adınıza yaparak takip etmekteyiz.

  • TASARIM TESCİLİ SAHİBİ KİŞİ HANGİ HAKLARA SAHİPTİR?

Tasarım haklarının ihlalerine karşı, hem hukuk davaları hem de ceza davaları açılabilmektedir. Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın tasarımın aynını veya belirgin bir şekilde benzerini yapmak, üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme akdi için icapta bulunmak, kullanmak, ithal etmek ve bu amaçla depolama, elde bulundurmak; tasarım hakkına tecavüz olarak nitelendirilmektedir.

  • TASARIM İLE İLGİLİ DİĞER HİZMETLERİMİZ
  • Tasarım İtiraz Süreçleri Takibi

Başvurusu yapılmış ve yayına çıkmış Tasarım başvurunuza, üç aylık yayın sürecinde, daha önce tescilli benzer tasarım sahibi üçüncü taraflar itiraz etme hakkına sahiptirler. Herhangi bir itiraz gelmesi durumunda başvuru sahibine haber verilerek, gelen itiraza karşı görüş bildirimi, savunma işlemi Vekillerimiz tarafından titizlikle yapılır ve itiraz süreci takip edilir.

  • Tasarım İzleme

Başvurusu sizin adınıza yapılmış veya tescil edilmiş tasarımlarınızla aynı veya benzer tasarım başvurularının üçüncü kişiler tarafından sonradan yapılması halinde, sonraki başvuruya itiraz etme hakkınız mevcuttur. Başvuru aşamasındaki veya tescilli tasarımınızı korumak ve taklitlerinin tescil almasını engellemek için, Tasarım İzleme hizmetimizden yararlanmanız büyük önem taşımaktadır. Evrim Patent olarak, düzenli olarak yayımlanan TAsarım Bültenini titiz bir şekilde takip ediyoruz ve tasarımınıza benzer başvuru yapılması halinde derhal sizi bilgilendiriyoruz. Gerektiğinde üçüncü kişilerin yaptıkları başvurulara Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde itiraz dosyasını profesyonel şekilde düzenliyoruz. Böylece tasarımınızla benzer sonraki başvuruların tescil almasını engelliyoruz. 

Kanunlara göre, tescilli bir tasarım sahibi, sonraki bir tarihte tescil edilmek istenen ve kendi tasarımına benzeyen üçüncü tarafların başvurularına itiraz etme hakkına sahiptir. Türk Patent Kurumu tarafından yayına çıkarılmış bir tasarım başvurusuna, SMK’ maddelerine göre itiraz edilebilir. Eğer bir tasarım tesciline veya tasarım başvurusuna sahipseniz bu hakkı kullanabilirsiniz. Tasarım tescilinin maksadı, oluşturulmuş ürünün sahibinin haklarının korunmasıdır. Söz konusu haklar, tescil veya başvurunuz var ise tasarımınızın benzerlerinin veya taklitlerinin kullanılmasının engellenmesi şeklinde kullanılır. Bunu engellemenin yolu da yukarıda bahsedilen kanunlarla düzenlenmiş şekliyle benzer başvurulara itiraz edilmesidir. 

Bir tasarımı tescil ettirmekle tasarımınızı tam koruma altına almış olmazsınız. Burada tasarımı koruma eylemi, sonradan yapılan ve tasarımınıza benzer başvurulara itiraz ederek gerçekleşmektedir. Türk Patent Kurumu kanunlar gereği, sonradan yapılan ve önceki tarihte tescillenmiş bir tasarımla birebir aynı olan başvuruları kendiliğinden reddetmektedir. Ancak Kurumun kendi yaklaşımı çerçevesinde, birebir aynı olmayan fakat benzer tasarım başvurularını reddetmeden yayına çıkarabilmektedir. Bu noktada iş tasarım sahibine veya bizim gibi vekil firmalara düşmektedir. Üç aylık bu yayın süreci içerisinde söz konusu benzer tasarım başvurularına itiraz edilmekte ve neticesinde Reddedilmesi ve işlemden kaldırılması mümkün olmaktadır. Bu tür benzer tasarım başvurularının, tescilli tasarım sahipleri tarafından tespit edilmesi pratikte çok zordur. Bunun için özel zaman ayrılması ve periyodik olarak yayınlanan Resmi Tasarımlar Bülteninde sürekli araştırma yapılması gerekmektedir. 

Ticari hayatın günlük akışı ve yoğunluğunda bu işe vakit ayırması mümkün olmayan tasarım sahiplerine söz konusu Tasarım İzleme hizmetinin bizim gibi uzmanlar tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu soruna, Tasarım İzleme hizmetini sizin yerinize yaparak biz çözüm getirmekteyiz.

Türk Patent Kurumunun yeni tasarım başvurularını yayına çıkardığı ve üçüncü kişilerin görüşüne sunduğu, periyodik olarak yayınlanan Resmi tasarımlar Bültenlerini sürekli incelemekteyiz. Tescilli tasarımınıza çok benzeyen başvurular yayına çıktığında sizi bilgilendirmekte, itiraz etmek istemeniz halinde uzman ekibimizle gerekli dosyayı oluşturarak sizin adınıza itiraz işlemini yapmaktayız. Deneyimli ekibimizce hazırlanan itiraz dosyasının çoğu Kurum tarafından haklı bulunarak itiraz ettiğimiz tasarım başvuruları iptal edilmektedir. Sizler de tescilli tasarımınızı korumanın en etkili yolu olan Tasarım İzleme Hizmetimizden yararlanarak taklitlerinizin engellenmesini sağlayabilirsiniz.

  • Tasarım Yenileme İşlemi

Tescili edilmiş bir tasarım beş yıl süreyle korunmaktadır. Kanun’a göre her beş yılda bir, bildirim yapılmaksızın, tescilli tasarımın yenileme ücreti ödenerek korumasının uzatılması gerekmektedir. Tescilli tasarımınızın yenileme süreleri tarafımızdan titizlikle takip edilmekte ve zamanı geldiğinde sizlere bildirilerek uzatılması sağlanmaktadır.

  • Adres, Ünvan ve Nev-i değişikliği İşlemleri

TÜRKPATENT e yapılan başvuruların sahip bilgileri yine TÜRKPATENT siciline kaydedilerek korunmaktadır. Şahıs veya Şirket Tüzel Kişiliği’ ne ait Adres, Unvan, ve Nevi bilgilerinde değişiklikler olması durumunda, söz konusu değişikliklerin de TÜRKPATENT’e bildirilerek gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Tüm bu değişiklik işlemleri sizin adınıza tarafımızca ivedilikle yapılmaktadır.

  • Tasarım Devir ve Lisans işlemleri

Tescilli veya başvuru aşamasındaki tasarımınız, diğer tüm mülkiyet hakları gibi şekli işlemlere tabidir. Tasarımınızı başkasına devredebilir, iptal edebilir veya üçüncü kişilere lisans vererek kullandırabilirsiniz. Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, yapılan devir ve lisans işlemlerinin geçerli olabilmesi için TÜRKPATENT siciline kaydedilmesi gerekmektedir. Her türlü şekle tabi işlemleriniz TÜRKPATENT’e bizler tarafından bildirilerek sicile kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir.